Naše vsebine

Na hitro

Celjsko literarno društvo vam nudi:

 • Pomoč pri izdaji knjige
 • Možnost predstavitve vaših del
 • Delavnice
 • Objave v revijah
 • Sodelovanje na domačih in tujih literarnih prireditvah

.. in najpomembnejše:

 • Vedno odlično družbo.
 • Podporo ....

Minuli dogodki

Na tej strani so zložena pričevanja o minulih dogodkih in objave, ki se jih spomnete, ko so bile še sveže žemljice.

Uživajte v kolažu lepe besede, večkrat nadgrajene z dobrimi vibracijami.

Vsebine pridejo, ko bodo obnovljene trenutno aktualne vsebine. Na tej strani je objavljeno vse od 2023 dalje. Objavljene so prireditve, pri katerih je CLD organizator ali pa sodeluje z aktivnimi udeleženci (moderatzorji, gostje ipd.).

Starejše je v arhivu.

VABLJENI!

Letnik 2023

23. 8. 2023 - Lapidarij Pokrajinskega muzeja: Mozaik besede in vina

Celjsko literarno društvo je poletno prireditev v okviru Poletja v Celju prvič pod imenom Mozaik besede in vina izvedlo leta 2017. Letošnja je torej opravilo sedmo izvedbo. Pravljičnih sedem!

Mozaik besede in vina poteka tako, da Celjsko literarno društvo pošlje članicam in članom razpis. Prednost imajo pesmi, povezane z vinom, saj ima vino v slovenskem ljudskem izročilu zelo pomembno vlogo.

Na letošnjem razpisu so s prispevki sodelovali Alenka Kokalj, Ana Marija Justin, Bojan Ekselenski, Dragan Mitić, Justina Strašek, Marija Deželak, Marjan Škoda, Matej Krajnc, Memi Pizzulin, Milena Šimunič, Nada Tržan Herman, Stojan Knez in Zdenka Jagodič.

Prireditev je vodila Metka Hojnik Verdev, poezijo sta interpretirala Srečko Centrih in Živko Beškovnik. Svojo poezijo je Alenka Kokalj sama interpretirala. Pesem Zdenke Jagodič je uglasbil Gojko Jevšenak, ki je interpretacijo Vedeževih čričkov spremljal s harmoniko.

Za glasbeno opremo prireditve je poskrbel Matej Krajnc, ki je znova presenetil s svojo glasbeno-literarno širino.

Pred prireditvijo smo imeli nekaj strahov zaradi grozečega dežja, a je na srečo šlo le za malce lažnega preplaha. Kljub vsemu je organizator poskrbel za rezervno prizorišče v primeru slabega vremena.

Prireditve se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Celje, g. Samo Seničar.

Vsebinsko so bile interpretirane pesmi izredno raznolike. Kolikor imamo veliko vrst vina, tako imamo ogromno različnih pesmi in zgodb o vinu. Na kratko se sprehodimo skozi poezijo in košček proze in si vino poglejmo iz različnih zornih kotov.

Alenka Kokalj je z Zaprašenimi steklenicami odstrla prah z nekega minulega časa. Ana Marija Justin je prispevala pesem Vino, ki je v nekaj verzih povzela bistvo vina. Bojan Ekselenski je z Vojaki pivolucije ubral malce satirično in družbenokritično smer. Dragan Mitić je s pesmimi Vino je tako hotelo, Polna čaša poezije in Usedlina v čaši vsakdana pogledal v kozarec na poetični način. Justina Strašek se s pesmijo Moja strast dotakne moči vina nad človekom. Marija Deželak nas vedno razvedri in tudi tokrat nas je s kratko prozo Draga Anika, kjer vino pogleda na svet s presenetljivega konca. Marjan Škoda z Vinom natoči svojo čašo in z njo nazdravi. Matej Krajnc se na presenetljiv način sprehodi ob najstarejši trti. Memi Pizzulin nas s pesmijo Nedeljsko kosilo pelje na ... kosilo, kamor tudi sodi vino. Milena Šimunič nas s pesmijo Vinograd  popelje v vinograd, saj tam se začne vsaka zgodba o vinu, a pesem Kozarec rujnega nam ponudi okušanje daru zemlje. Nada Tržan-Herman nam v Izmeriti ljubezen vzame mero in obarva svet skozi vino. Stojan Knez pa s Potrebnico poigra z rumenim muškatom. Zdenka Jagodič je prispevala pesem Klopotec. Ko se po vinorodnih goricah razlega značilen zvok klopotca, je to znak, da bo grozdje dozorelo in se bliža čas trgatve.

Foto: Bojan Ekselenski

18. julij - Čarobni pravljični svet (Mestna plaža)

Celjsko literarno društvo je letos (2023) že drugič izvedlo prireditev za najmlajše na Mestni plaži.

Prireditev je odlično povezovala Mateja Mohorko. Svoje otroške literarne izdelke so prispevali Alenka Kokalj, Aljoša Peperko, Andrej Ivanuša, Branko Zupanc, Dragan Mitič, Gojko Jevšenak, Klementina Sambolič, Matej Krajnc, Mateja Mohorko, Memi Pizzulin, Milena Šimunič in Vanja Tajnšek.

Izbrana besedila so brali avtorji (Alenka Kokalj, Andrej Ivanuša in Klementina Sambolič) ali sta jih brali Mateja Mohorko in Alenka Drevenšek (Matejina mama).

Večinoma so se brale kratke pesmi različne tematike in otroci so jih navdušeno sprejeli.
Na koncu so lahko otroci prelistali otroške knjige, ki so bile na voljo.

Bojan Ekselenski je najavil literarni razpis za že malce pozabljenega decembrskega dobrotnika – Dedka Mraza.

Zaključili smo tik pred prihajajočim neurjem.

     
     

Foto: Bojan Ekselenski

17. junij - Sejem na zraku (stojnica Knjigarne in antikvariata Antika) - Matej Krajnc: Razrvani človek

Matej Krajnc je vsestranski umetnik. Dogajala se je epska predstavitev romana RUFUS in knjige pesmi RAZRVANI ČLOVEK.

Za izvedbo se zahvaljujemo:

Foto: Bojan Ekselenski

15. junij Sejem na zraku (stojnica Knjigarne in antikvariata Antika) - branje članic in članov našega društva

V okviru Slovenskih dni knjige s(m)o ob 15:30 naši članice in člani brali svojo prozo in poezijo pri stojnici Knjigarne in antikvariata Antika v Stanetovi ulici (Sejem na zraku).

Brali s(m)o Dragan Mitić, Marjan Škoda, Matej Krajnc, Nada Tržan-Herman, Renata Cigler Gandolfo, Terezija, Cvikl, Vanja Tajnšek in Bojan Ekselenski. Branje je povezoval Bojan Ekselenski.

Nekaj slik je tu, nekaj jih še pride, da boste tudi drugi bralci/-ke ovekovečeni, kot se spodobi.

Za izvedbo se zahvaljujemo:

Foto: Vanja Tajnšek, Dragan Mitić in Mira Gorenšek

31. 5. v Celjski kulturnici: Koncert prof. Dejana Kušerja

Organizirali smo koncert akordeonista prof. Dejana Kušerja. Pripravil je pester program iz različnih obdobij. Dejan je vmes povedal nekaj zanimivosti o vsaki posamezni točki programa.

Zahvala za sofinanciranje:

24. maj 2023 Slam mladosti ali Zbogom in hvala za vse pesmi v Celju

Celjsko literarno društvo vedno išče nove poti literarnega udejstvovanja. Ena takšnih poti je tudi slam poezija.

V sredo, 24. 5., na predvečer Dneva brisače in Dneva mladosti smo v Celjski kulturnici organizirali slam dogodek.

Presenečeni smo bili nad odzivom javnosti, saj je bila dvorana skoraj premajhna za vse, ki so si želeli v živo ogledati vrnitev slama v Celje. Pravzaprav pri slamu ni publike v običajnem pomenu besede, temveč je občinstvo aktivni soudeleženec prireditve.

Pred leti se je slam poezija odvijala tudi v Celju, kjer jo je poganjal Kristijan Koželj. Slam je v Sloveniji precej živa scena. Čeprav gre za tekmovanja, je v ospredju odlično vzdušje in predvsem sproščena zabava.

Na slam dogodek smo seveda povabili mnoge uveljavljene slam umetnike, ki so se odzvali našemu vabilu. Naj jih na kratko predstavim!

Mojca Frim, improvizatorka, je večkratna prejemnica naziva najboljša improvizatorka IMPRO lige, ki je vseslovensko tekmovanje improvizacijskega gledališča.

Mišel Ristov - Amo Socialec je ptujsko-mariborski MC, freestyler, slam pesnik in pobudnik ptujske slam scene. V pesmih in pesnitvah največkrat zavzema vlogo družbenega komentatorja ter aktivista.

Eva Kokalj je na sedmem evropskem prvenstvu 2020 v slamu in je aktualna državna prvakinja v slam poeziji. Piše besedila in je vokalistka banda Volk za njenimi očmi.

Matic Ačko je pesnik, performer in vsestranski ustvarjalec. Je trikratni državni podprvak in lanskoletni državni prvak in se prvi slovenski slamovski pesnik uvrstil na svetovno prvenstvo v slamovski poeziji.

Mateja Mohorko je kemičarka po izobrazbi in pesnica po duši. Že nekaj let je aktivna članica Celjskega literarnega društva. Na slovenski slam sceni aktivno sodeluje od leta 2021, ko je prvič nastopila na državnem prvenstvu na Ptuju.

Za vmesne predahe je z izvirno glasbeno interpretacijo poskrbel Matej Krajnc, vsestranski umetnik.

Gasilska sodelujočih po prireditvi

Vsak slam dogodek ima svoj protokol in tudi naš slam dogodek je temu sledil. Najpomembnejši namen slama je pritegniti občinstvo, ki je pomemben element vsakega slam dogodka.

Moderatorka Mojca Frim je kratko predstavila, kako vse skupaj poteka, saj s(m)o mnogi prvič okusili slam večer.

Kot sem že omenil, je slam tekmovanje, a je tekmovanje v službi zabave in sodelovanja občinstva. Več jo je, bolje je. O zmagi ne odločajo nekakšne strokovne žirije, temveč občinstvo. Zmaga tisti, ki skozi več krogov prepriča publiko. Končni zmagovalec oz. zmagovalka dobi simbolično nagrado. Slam dogodek je vse drugo, samo ne recital v klasičnem pomenu besede.

Pred začetkom se naredi seznam vseh nastopajočih. Za slamanje s(m)o se prijavili Eva Kokalj, Darinka Brečko, Bojan Ekselenski, Mateja Mohorko, Matic Ačko, Mišel Ristov in Marjan Škoda.

Tričlanska komisija, ki odloča o uvrstitvah v finale, so prostovoljci iz občinstva.

Glasbene vložke je pripravil Matej Krajnc.

Pravila slam tekmovanja so preprosta, vsak ima 3 minute za interpretacijo svoje pesmi. Načeloma se recitira na pamet, a tudi branje ni prepovedano. Če kdo bere, se mu na glavo posadi klobuk, a na predvečer Dneva brisače se mu je okoli vratu obesila brisača.

Običajno so trije krogi, v primeru veliko nastopajočih jih je lahko tudi več, da v zadnjem ostaneta najboljša dva/-e. V finalu izbor zmagovalca/-ke poteka drugače.

Nastopa se po vrstnem redu prijav. Moderatorka Mojca je skrbela za vodenje dogodka in tu je pokazala svojo vrhunskost.

Po vsakem nastopu se je nastopajoči vrnil med publiko in komisija dvignila listke z ocenami in Mojca jih je zapisala v tabelo slamarjev/-k. Nastopajoči običajno ne vedo, kdo jim je dal kakšno oceno. Po prvem krogu, kjer je bilo sedem nastopajočih, je Mojca seštela ocene in v drugi krog se je po dogovoru uvrstilo pet najboljših.

Po drugem krogu se v finale uvrstita dva najbolje ocenjena.

Na naši slam prireditvi se je zgodilo, da sta dva imela enake ocene in smo imeli izjemoma tri finaliste.

V finalu so nastopili Mateja Mohorko, Mišel Ristov in Matic Ačko.

Izbira zmagovalca je prav posebna. Vsi trije so se obrnili stran od občinstva in Mojca jim je dala številke. Občinstvo je potem izbralo zmagovalca z aplavzom. Zmaga tisti, ki dobi najglasnejši aplavz.

Končna zmagovalka je bila Mateja Mohorko, ki je dobila simbolično nagrado.

Zahvaljujemo se Mestni občini Celje za finančno podporo.


Mojca Frim - moderatorka

Bojan Ekselenski - nastop

Darinka Brečko - nastop

Eva Kokalj - nastop

Marjan Škoda - nastop

Matic Ačko - nastop

Mišel Ristov - nastop

Mateja Mohorko - nastop
(zmagovalka)

Matej Krajnc - glasba

Pred finalnim ocenjevanjem z aplavzom

Oglejte si:

Foto: Bojan Ekselenski in Mateja Mohorko

23. 5. v Knjigarni Antika: Predstavitev nove knjige mag. Aleša Jelenka

Literarni večer z gostom večera ALEŠEM JELENKOM (pesnik, pisatelj, urednik in fotograf) smo se pogovarjali o njegovi pesniški zbirki TERRA INCOGNITA.

Večer je povezoval dr. Zoran Pevec.

 Foto: Bojan Ekselenski

  17. 5. 2023 Predstavitev Supernove in zbirke Medgalaktične pripovedke Matjaža Marinčka v Celju

Bojan Ekselenski je vodil literarni večer, posvečen predstavitvi Supernove 14, ki je vstopila v 8. letnik obstajanja in bo kmalu presegla jašubeg en Jered.

Predstavitev revije je zasedala prvo polovico literarnega dogodka. Bojan je na kratko predstavil vsebino revije in prebral nekaj drobnarij. PDF revije je seveda dostopna.

V drugem delu se je Bojan pogovarjal z Matjažem Marinčkom, kjer sta razdrla nekaj zanimivih o njegovem ustvarjanju. Zbirka kratkih zgodb je čistokrvna znanstvena fantastika, ki je danes že precej redka in pogrešana dobrina.

O knjigi seveda nima smisla na veliko razpravljati, potrebno jo je prebrati. Nekaj Matjaževih zgodb je tudi v Supernovi, zato sta predstavitvi še kako sodili v isto prireditev.

Matjaž Marinček se je predstavil:

Rodil sem se 9. avgusta 1951 v Ljubljani, očetu zdravniku in mami gospodinji. Osemletko sem začel na Cankovi, končal v Radljah ob Dravi, maturiral pa sem leta 1970 na ravenski gimnaziji. Istega leta sem se vpisal na Fakulteto za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani , ves čas tudi obiskoval predavanja na slavističnem oddelku Filozofske fakultete, diplomiral pa nisem nikjer.

Ves čas je aktivni prostovoljec v mnogih društvih in organizacijah. Leta 2019 je prejel zlato priznanje JSKD za literaturo.

Nastopajoči in sodelujoči na predstavitvi

Za glasbeno obogatitev dogodka so izvrstno poskrbeli učenke in učenci Glasbene šole Celje, konkretno Kvarteta trobent v sestavi Martin Jager, Gašper Maslo, Aljaž Prislan in Sven Bukovec.

Zaigrali so: D. S. Bortniansky: O light of life, Angleška trad.: The Oak and The Ash, prir. M. Story: Celebration.

Mentor prof. Dejan Podbregar.

Za sofinanciranje revije in dogodka se zahvaljujemo:


Kvartet trobent (mentor prof. Dejan Podbregar)

Bojan Ekselenskis e pogovarja z
Matjažem Marinčkom

Oglejte si plakat PDF.

Foto: Bojan Ekselenski in Mira Gorenšek

Sferakon 2023 v Zagrebu

Sferakon v Zagrebu, letos v 45. izdaji in 40. izdaji pod zadajšnjim imenom, pa je nekaj precej drugačnega od NMN, čeprav gre za fantazijo. Sferakon organizira Društvo za znanstvenu fantastiku SFera, verjetno najstarejše društvo za (znanstveno) fantastiko na območju nekdanje Jugoslavije.

Sferakon se je odvijal tudi v koronskih časih, in sicer na prostem. Leta 2022 se je vrnil v svoje staro domovanje – FER (Fakultet elektrotehnike i računarstva) na Unski ulici 3. Društvo ima dolgo zgodovino in je ohranjalo kontinuiteto. Razvijalo seje skupaj z razvojem fantazijskih žanrov. Ves čas pa je ostala klasična konvencija z velikim poudarkom na fantazijski književnosti.

Kronologija zgodovine konvencije je tudi dragocen pomnik o razvoju popularizacije fantazijskih žanrov:

 • 1976 – ustanovljeno Društvo za znanstvenu fantastiku Sfera
 • 1977 – Prva konvencija, ki se je takrat imenovala Zagrebački dani znanstvene fantastike.
 • 1981 – Prvič je bila podeljena nagrada Sfera.
 • 1983 – SFeraKon je postalo uradno ime konvencije.
 • 1986 – SferaKon je bil prvič domovanje Eurocona, evropske konvencije
 • 1995 – Začelo se je z izdajanjem Sferakonske zbirke (literarne).
 • 2008 – Predstavitev Vitezov in Čarovnikov na Sferakonu.
 • 2009 – Prvo cosplay tekmovanje.
 • 2012 – Že drugič je bil skupaj s Sferakonom še Eurocon, kjer je sodelovala tudi slovenska ekipa v sestavi Andreja Ivanuše in Bojana Ekselenskega, sofinancer odprave je bila Javna agencija za knjigo RS.
 • 2020 – SFeraKORon – virtualna konvencija in oktobra še Sferakon na prostem v parku Ribnjak (tudi Celjsko literarno društvo je bilo zraven)
 • 2022 – Vrnitev konvencije v FER.

Letošnja ekspedicija je bila malce številčnejša, kot običajno. Poleg rednega »inventarja«, Bojana Ekselenskega in Andreja Ivanuše, se je konvencije udeležil tudi Dominik Lenarčič, pomočnik urednika Supernove. Na stojnici smo predvsem razkazovali dobrote celjskega literarnega društva in predstavljali možnosti sodelovanja s hrvaško sceno.

Na stojnici Celjskega literranega društva

Na konvenciji smo bili edino društvo ali skupnost iz Slovenije. Zaradi težav pri registraciji predstavitve, nismo imeli uradne predstavitve, kar ni bilo nič hudega.

Bojan Ekselenski se je udeležil srbsko-hrvaške predstavitve zbirke hororja Besan, kjer je že redni avtor (sodeluje od 3. izdaje in je edini iz Slovenije). Na predstavitvi so Snežana Kanački, Filip Hanzek, Leotin Čapo Milenić in Bojan Ekselenski so poleg samega sodelovanja v projektu Besan predstavili še svoje delo in kaj jim daje ustvarjalni navdih. Zbirka Besan bo letos izšla že v peti izdaji.


Ekipa predstavitve zbirke Besan

Bojan o svojem delu

Druga predstavitev, kjer je sodeloval Bojan Ekselenski, je bilo srbsko Udruženje Sci-Fi. Tihomir Jovanović je predstavil delovanje društva in predvsem zbirko Regia Fantastica, kjer že nekaj let redno sodeluje tudi Bojan Ekselenski. Ob tej priliki sta predstavila tudi potek priprave in izdaje antologije slovenske fantastike v Srbiji – Svedočenja stranih svetova, ki je izšla leta 2022.

Na konvenciji je bilo ogromno ljudi, oblečenih v različne fantazijske like. Na stojnicah je bilo ogromno različnih izdelkov.

Za razliko od slovenske NMN je bila tukajšnja populacija v povprečju starejša, kar priča o tradiciji ljubiteljske scene. Tudi knjižna ponudba je bila obširnejša in bogatejša. Domači avtorji pri resnih založbah pokrivajo precej širok žanrski lok, kar je seveda posledica dolgega razvoja. V Sloveniji šele čakamo na nekatere klasike ZF, ki so na Hrvaškem že nekajkrat ponatisnjeni.

Pomemben del konvencije so tudi častni gostje. Ti so večinoma iz literarnih sfer (sem štejem tudi stripe), a so tudi iz filmske industrije.

Letos so bili:

Samantha Shannon (Velika Britanija), avtorica nekaj distopičnih in fantazijskih romanov in zbirk. Na konvenciji je bil predstavljen prevod The Priory of the Orange Tree (založnik Hangar 7).

Nicole de Boer (Kanada) je igralka, ki je znan po svoji vlogi Ezre Dax v Star Trek: Deep Space 9. Ima še nekaj pomembnih vlog.

Lolita Fatjo (ZDA) je poznana predvsem v svetu Star Trek, kjer bila koordinatorka scenarijev, tudi producentka, sodelovala je tudi v filmih First Contact in Generations. Zdaj deluje kot agent igralcem ZF filmov in tudi glasbenikom. Kot insajderska poznavalka franšize Star Trek je večkrat gost konvencij.

Zahvala za sofinanciranje udeležne:


Imperialca sta zagrozila Gizmu

Gizmo varuje svoj literarni dom

Predstavitev beograjskega Sci Fi in Bojanovo sodelovanje

Specialni cosplay lik

Še ena skupinska ekipe Besan

Nekaj zbirk
   

Več: Spletna stran Sferakona

Foto: Bojan Ekselenski in Dominik Lenarčič

6. 5. 2023 - Na meji nevidnega v Ljubljani

Na meji nevidnega (NMN) je po svoje precej drugačen dogodek od Sferakona. Če je Sferakon preslikava klasičnega srečanja ljubiteljev fantazije, je NMN slovenski Comic-con.

Konvencijo organizira društvo KUD Šmaug. Če konvenciji rečemo slovenski comic-con, smo zadeli bistvo. Že od samega začetka so v ospredju cosplay, ki je tesno navezan predvsem na ameriške fantazijske franšize.

Najprej nekaj o zgodovini Na meji nevidnega (NMN). Prvi NMM je bil v Plesni šoli Bolero leta 2013. V letih 2020 in 2021 ni bilo fizične izvedbe, samo daljinska. Tako smo bili letos, ob deseti obletnici obstoja, priča 9. fizični izvedbi. Konvencija se je od svojega začetka selila in je končno pristala v edinem prostoru, kamor glede na obseg in namen sodi – na Gospodarsko razstavišče Ljubljana. Ves čas se fizično širi in sledi trendom.

NMN precej zvesto sledi slovenskim trendom in program Predavalnice je dober odziv na programske smernice pri resnih založbah.

Tudi resna literarna javnost se je začela ozirati po žanrski književnosti, kar dokazuje tudi majsko Prepišno uredništvo LUD Literature, ki je imelo tudi na NMN svoj delež pozornosti. Omeniti moram še O.B.O.D., ki s svojim podkastom hranijo slovensko lakoto po žanrskih vsebinah.

Šele zadnjih nekaj let so nekatere resne založbe dale priložnost domačim avtorjem/-cam in izdale prve ali tudi že druge dele večinoma mladinskih fantazijskih trilogij, kar se je izkazalo tudi na NMN, kjer so se kot gostje in sodelujoči v programu pojavili:

 • Julija Lukovnjak (Edgar kaos) – Goga in Sanje
 • Monika Pavlovič (V objemu temnih zveri), Primus
 • Davorka Štefanec (Strašilka), Mladinska knjiga

Te založbe so se pojavile tudi s svojimi bolj ali manj obsežnimi stojnicami in kazale tudi slovenska dela.

Tako smo na stojnicah Goge, Mladinske knjige, primusa in Sanj lahko videli sveža slovenska dela. Posebej Primus ima že kar dober nabor avtoric in avtorjev.

Še pred nekaj leti je bila slovenska fantazijska književnost prisotna samo v samozaložniški obliki. Ta razvoj vse, ki že dlje časa delujemo na fantazijski sceni, navdajajo z upanjem in veseljem, da bo šel razvoj naprej in bo fantazija počasi odrasla in ne bo o(b)stala pri mladinskih trilogijah.

Bojan Ekselenski je bil naprej sam, zatem pa v okviru Celjskega literarnega društva na vseh izdajah NMN (enkrat je manjkal, a so ga odlično nadomestili drugi člani društva). Veteran je tudi Andrej Ivanuša, ki je spustil samo prvo izdajo NMN. Nekaj časa, nekako do leta 2019 (korone), je bila njuna stojnica edina, ki je ponujala slovensko fantazijsko književnost.

Vsekakor so za razvoj fantazijske književnosti potrebne tudi večje založbe, ki imajo kadrovske in finančne vire za resen in celovit pristop. Samozaložniki so dopolnilo in razvojna alternativa, morebiti pionirji na področju novih smeri, nikakor pa ne morejo biti temelj.

Celjsko literarno društvo je tokrat na konvencijo pripeljalo svoje izdaje, kot je 13. številka Supernove in zadnji dve knjigi v izdaji društva (Pisateljski izzivi, Od neandertalske grobnice mimo Celjskega stropa po drugačni poti zgodovine). Na stojnice so bile tudi nekatere knjige Bojana Ekselenskega in Andreja Ivanuše.

Srž konvencije je bilo cosplay tekmovanje. V konkurenci so nastopali s svojimi lastnimi izdelki, saj za tekmovanja ne štejejo kupljeni kostumi. V domače izdelke je vgrajeno ogromno časa, sredstev in veščin, zato poklon vsem sodelujočim.

Med stojnicami se je sprehajalo ogromno vsaj malo v kostume fantazijskih likov odetih ljudi. Konvencija je bila tokrat v dveh nadstropjih.

Poleg različnih izdelovalk in izdelovalcev marsičesa, je bilo tudi veliko za ljubitelje namiznih in računalniških (elektronskih?) iger, odvijale so se delavnice in razstave. Pojavili so se praktično vsi, ki se tako ali drugače ukvarjajo s fantazijskim.

Organizator je 3000 vstopnic, kolikor jih prenese prostor konvencije, razprodal že zgodaj popoldne. Zjutraj, ob odprtju konvencije, so ljudje na vstopnice čakali v dolgi vrsti. Gneča je bila nekaj časa res nepopisna in pri stojnici Celjskega literarnega društva se je zvrstilo ogromno ljudi. Lepo se je pogovarjati z ljudmi, ki so prebrali tvoje knjige in jih zanima, kaj pride v bližnji prihodnosti. Obisk konvencije kaže, da je v Ljubljani, od koder je bila velika večina obiskovalk/-cev, res veliko zanimanje za fantazijo.

Organizatorju seveda pohvale, da je vse skupaj zgledno obvladoval in tudi za jesti in piti je bilo organizirano.

Zahvala za soninanciranje udeležbe:


Bojan Ekselenski z enim od cosplay likov

Andrej Ivanuša z enim od cosplay likov

Scena je bila silno pisana

Več o NMN na spletni strani ...

Foto: Bojan Ekselenski in neznana dobra duša

19. april v Celjski kulturnici: Aljoša Peperko

Aljoša Peperko je matematik s pesniško dušo. Izdaj je nekaj zanimivih pesniških zbirk, vsaka posebej je vredna branja in razmisleka.

Memi Pizulin se je z njim pogovarjala o poeziji in še čem.

Za glasbo je poskrbela Glasbena šola Celje pod vodstvom mentorice prof. Marije Božnik:

Jan Savinek, ki bo igral na diatonično harmoniko:

 1. Franc Šegovc: Kam le čas beži (valček),
 2. Johan Schrammel: Wien bleibt Wien (Dunaj ostane Dunaj (koračnica),

Dunja Bursać, na klavirsko harmoniko bo zaigrala:

 1. Roullette: Tango Roullette (tango)
 2. Srbska ljudska: Tamo daleko (valček v molu)

Zahvala za sofinanciranje:

Oglejte si plakat PDF.

Foto: Bojan Ekselenski

  18. april v Knjigarni Antika: dr. Zoran Pevec se je pogovarjal z Lilo Prap

Lilo Prap poznamo vsi. Priljubljena mladinska avtorica, ki ilustrira in piše, se je predstavila v lični Knjigarni Antika. Organizacija: Knjigarmna in antikvariat Antika.

 Foto: Bojan Ekselenski

21. marec v Osrednji knjižnici Celje: Predstavitev nove pesniške zbirke dr. Zorana Pevca

Kristijan Koželj je vodil predstavitev nove pesniške zbirke, Beckett - moj advokat, Zorana Pevca v Osrednji knjižnici Celje.

 Foto: Bojan Ekselenski

7. marec v Knjigarni Antika: dr. Zoran Pevec je predstavil dr. Leonoro Flis

Z gostjo večera dr. LEONORO FLIS (pisateljico, predavateljico, prevajalko, literarno in filmsko kritičarko ter prejemnico postdoktorske Fulbrightove raziskovalne štipendije), se je dr. Zoran Pevec pogovarjal o njeni knjigi kratkih zgodb z naslovom ENAKOZVOČJA.

 Foto: Bojan Ekselenski

28. 2. v Knjigarni Antika: Literarni večer z mag Matejem Krajncem

Knjigarna Antika je povabila na premierno odkritje  "Teorija doktorja Shouta", novega doprsnega proznega dela Mateja Krajnca, ki je kar 20 let čakalo v backupu, da se ga avtor vendarle usmili. Po zaslugi prevajalca Andreja Perica, se je našlo in se pri društvu KVAKAS tudi obelodanilo. Več o tem in o nekaterih novih pesniških zbirkah, med drugim: Wilko, Ljubljana in Greatest hits vol. 2. nam bo govoril in igral avtor sam, ker je vse skupaj tudi uglasbil.

 Foto: Bojan Ekselenski

15. februar v Celjski kulturnici: Stojan Knez

Celjsko literarno društvo je priredilo prav posebno literarno poslastico.

Memi Pizzulin je predstavila našega člana Stojana Kneza, vsestranskega literarnega ustvarjalca. Skozi pogovor ste spoznali širino njegovega pisateljevanje.

Za glasbo so poskrbeli učenci in učenke Glasbene šole Celje - Ažbe Blatnik, Simon Košir in Tjaša Uranjek. Mentorica je bila prof. Irena Anžič.

Zahvala za sofinanciranje:

Oglejte si plakat PDF.

Foto: Bojan Ekselenski

14. 2. v Knjigarni Antika: 4 x 8 minut »Hiše poezije«

Kulturni večer po Prešernovem dnevu: 4 x 8 minut »Hiše poezije«

Svoje nove pesniške zbirke so predstavili uveljavljeni slovenska pesnica in pesniki:
Miriam Drev, Andraž Polič, Ivan Dobnik in Zoran Pevec
(Andraž Polič je bil glasbeni gost).

 Foto: Bojan Ekselenski

18. januarja v celjski kulturnici: Renata Cigler Gandolfo

Celjsko literarno društvo je vas prireredilo prav poseben kulturni dogodek.

Dolgoletno članico CLD, Renato Cigler Gandolfo, je predstavila Memi Pizzulin. Spoznali ste zanimivo Renatino ustvarjalno pot.

Za glasbeni okvir bodo poskrbeli učenci in učenke Glasbene šole Celje - Gea Lozer, Lina Doler in Lea Šeško. Mentorica je prof. Eva Miheu.

Zahvala za sofinanciranje:

 

Oglejte si plakat   PDF.

 Foto: Bojan Ekselenski

10. januarja v Knjigarni Antika: mag. Darinka Kozinc

Knjigarna Antika je gostila mag. Darinko Kozinc večer bo povezoval dr. Zoran Pevec.

 Foto: Bojan Ekselenski