Društvo

Aktualno

Knjižni sejem

Knjigarna:

Revije

Tanja Mencin

Življenje doživljamo skozi svoje zaznave, obarvano pa je s tistimi barvami, za katere se sami odločimo.
(Greg Anderson)

TANJA MENCIN, pisateljica in pesnica, ki živi in ustvarja v Sevnici, je bila rojena 11.5.1965 v Šempetru pri Novi gorici. Je najstarejša od petih otrok. Otroštvo je preživela razpeta med tedanjo Jugoslavijo in Nemčijo. Ker je bila hči zavednih Slovencev pa je osnovno šolo obiskovala v Sloveniji in jo leta 1979 tudi uspešno zaključila. Po zaključeni osnovni šoli je dve leti obiskovala vzgojiteljsko šolo v Idriji in se poznaje prepisala na srednjo poklicno šolo v Sevnici, ker je želela živeti s starši, ki so se tisti čas vrnili iz Nemčije. Po končanem šolanju se je zaposlila v Lisci Krmelj, a se je nekaj let zatem posvetila študiju teologije, kasneje  tudi študiju filozofije.

Svet neznanega in mističnega, predvsem pa človek kot individum in duhovno bitje, so jo zanimali že iz otroštva. Vse do študija teologije in filozofije pa je ta nenavadni svet držala zaklenjen vase. Potem jo je zorenje, skozi katarzična preraščanja družbe in sveta navedlo k temu, da je začela resneje pisati. Po izidu prvenca, Harlekinov padec,  leta 2000, je njena ustvarjalnost dokončno razprla krila.

Predvsem v svojem pesniškem udejstvovanju je prejela že nekaj priznanj, a kot pravi sama, ne piše za nagrade, ampak iz svoje duše za duše ljudi. Ljudem ima še veliko vsega za povedat. Prisega na modrost in življenjske izkušnje, predvsem pa jo naprej žene metafizična radovednost. Človeških meja ni še izmerila nobena znanost, zato se rada nenehno uči novih stvari in spoznava nove ljudi. Zase pravi, da je njeno življenje prava alkemija kreativnosti in  spoznanj in da bi življenje pesnice in pisateljice ne zamenjala za nobeno drugo stvar na svetu.

Je članica literarne sekcije Sanje v sklopu KD Žarek Dolenja vas, članica literarne sekcije Sevnica, članica društva Zvezdni prah in članica CLD Celje. Redno objavlja pesmi ali fantazijske zgodbe v  Jašubeg en Jered, fanzinu za fantazijo, znanstveno fantastiko in horor, prisotna je tudi na internetnem pesniškem portalu Pesem.si. V Supernovi je objavila že štiri pesmi.

Bibliografija: