Mira Gorenšek - nekdo o njej

Kratek opis ustvarjanja

Mira Gorenšek je najprej pesnila že v srednji šoli in v Celju ustanovila Klub mladih literatov, kjer so člani skupaj ustvarjali literarno glasilo Kladerat.

Zaposlila se je v Cinkarni, kjer je 35 let urejala tovarniški časopis Cinkarnar. Deset let je soustvarjala časopis Društva Vzdrževalcev Slovenije, Vzdrževalec in deset let urejala časopis Borova, Prodajalka.

Z novinarskimi članki je dopisovala v časnike Večer, Novi tednik, Gospodarski vestnik in Naša žena ter v nastajanju TV Celje pomagala s prispevki. Od leta 1974 svet tudi fotografira.

Še naprej piše pesmi in potopise ter zgodbe. Je članica Celjskega literarnega društva, kjer pomaga soustvarjati literarno revijo Vsesledje in je tajnica društva od leta 2013.

Izdana knjiga:

Opis knjige: PREBIRANJE POPOTNIH SLIK

V knjigi Prebiranje popotnih slik je avtorica strnila utrinke s potovanj, ki jih je doživljala bodisi skupaj s sodelavci, prijatelji ali sama skupaj s svojim soprogom. Opisuje njuna potovanja od leta 1976, od tedanje Jugoslavije, Nemčije, ki jo je še ločeval zid in Sovjetske zveze do 2011, ko opiše še južni del Afriške celine. Potovanja opisuje kot bi listala svoje albume fotografij, od katerih jih v knjigi objavlja 133. Prikazana in opisana so naravna čudesa hribov in gora, planot, plaž, sipin, kanjonov, fjordov in ledenikov, rečnih rokavov, slanih jezer in deževnega gozda. V 40 popotnih zgodbah, ki si kronološko sledijo, zapiše polno bolj ali manj hudomušnih anekdot in pridaja svoje mnenje o videnem. Ne more verjeti možnosti življenja na plavajočih otokih in naseljih na vodi. Ne more se načuditi stvaritvam nekdanjih ljudstev in sodobnemu mini svetu sredi puščave. Doživlja strahove na safariju in plava kot zamašek v mrtvem morju. Pri tem pove, kako se kje počuti in izpostavi tudi ljudi, ki jih je na poti bodisi srečala ali spoznala. Vsaka stran te barvite zbirke fotografij in zgodb odstira novo okno v čudoviti svet.

Elektronska izdaja ePub (Biblos)

Naslovnica tiskane izdaje