Aktualno

Projekti

Revije

Društvo

Minuli dogodki

Na tej strani so zložena video pričevanja o minulih dogodkih. Kot vidite, gre za YouTube videospote, ki jih je prispevalo društvo ali članice oz. člani društva.

Uživajte v kolažu lepe besede, večkrat nadgrajene z dobrimi vibracijami.

Pisateljski izzivi

Tiskana knjiga Pisateljski izzivi je zaokrožena zbirka, nekakšen pomnik našega ustvarjanja v pogojih koronskih ukrepov.

 Saj veste, zaprtje v občine, policijska ura, prepoved kulturnih dejavnosti in vsesplošna slaba volja.

CLD se nismo predali malodušju in stokanju, temveč smo se vsemu zoprstavili z ustvarjanjem.

Naša druženja z lepo besedo so s pisateljskimi izzivi prinesla luč ustvarjanja tja, kjer je vladala tema zaprtja in omejevanja.

Izšla je brošura Pisateljski izziv 7

Pisateljski izziv 7 je tukaj.

Otvoritev Tedna ljubiteljske kulture, znamenitega TLK

Otvoritev Tedna ljubiteljske kulture se je dogajala 21. maja na Glavnem trgu. Ker slika pove več kot 1000 besed, je tu video, ki pove še več kot slike:

18. 5. - Celjska kulturnica: Predstavitev Supernove - 12 številk

Predvidene dejavnosti junija - prva najava

1. 6. ob 18h - Celjska kulturnica: Delavnica proze Celjske zgodbe

Nadaljujemo z našo delavnico. Vsi, ki želite sodelovati, pošljite svoje prozne izdelke. Tema je malce nižje, kjer je tudi e-golob pismonoša, ki bo poskrbel za dostavo vaših zgodb na pravi e-naslov. V zgodbo vključite Celje ...

15. 6. ob 18h - Celjska kulturnica: Pisateljki izzivi, zaključek ciklusa in predstavitev brošure

V koronskem času smo s pisateljskimi izzivi kljubovali zaprtju kulturnih prireditev. Nastal je dragoceni pomnik naše ustvarjalnosti.

Majske dejavnosti v Kulturnici

18. 5. ob 18h - Celjska kulturnica: Teden ljubiteljske kulture - Predstavitev revij Supernova, številki 11 in 12 ob 5 letih izhajanja revije

Revija Supernova je edina slovenska revija za resno obravnavo fantazijske književnosti. V reviji objavljajo domači in tuji avtorji, mnogi so v svojih državah uveljavljena in nagrajena pisateljska imena. Revija izhaja v spomladanskem in jesenskem terminu. Zgodila se je prva samostojna predstavitev revije, posvetili smo se zadnjima številkama - 11 in 12.

Uvodne besede in kronologijo je razodel urednik revije, Bojan Ekselenski.

Glavna književna poslastica pa je bila interpretacija fantastične poezije Mateja Krajnca (Slovenija), Ljubomirja Mihajlovskega (Makedonija) in Slobodana Vukanovića (Črna gora). Za češnjo na vrh literarne skladice je prišla še proza Mateje Mohorko.

Na prireditvi smo predstavili prozo in zelo redko dobrino - fantazijsko poezijo. Ja, tudi to obstaja.

Prireditev so popestrili učenci in učenke Glasbene šole Celje z mentorji.

25. 5. ob 18h - Celjska kulturnica: Teden ljubiteljske kulture - Potepanja s Friderikom (Branko Zupanc)

Branko Zupanc je spisal zanimivo zbirko zgodb, ki jim sam pravi domišljijske, a sodijo v fantazijsko zvrst. To je bila predstavitev lepe besede, ko je zgodovina srečala sedanjost na barki domišljije.

Prireditev je glasbeno obogatila Glasbena šola Celje.

28. 5. ob 11:00 na prireditvenem prostoru Kavarne Miško knjižko - Druženje z lepo besedo

Naš zadnji pisateljski izziv smo predstavili na prireditvenem prostoru Kavarne Miško Knjižko. To je bila zadnja prireditev sklopa sedmih (koronskih) pisateljskih izzivov, ki bodo kronani z zaključno prireditvijo 16. junija in izdajo tiskane knjige. Knjiga bo pomnik nekega časa, spomin na zahtevni čas koronskega zaprtja.

Pisateljski izziv 6

Izšla je brošura Pisateljski izziv 6.

Svetovni dan glasnega branja poezije

Celjsko literrano društvo je sodelovalo z Osnovno šolo Lava na javnem branju sredi mesta.

Poleg učenk in učencev OŠ Lava Celje, so sodelovali tudi članice in člani CLD. Vabilu so se s svojo prozo odzvali Mateja Mohorko, Matej Krajnc, Aljoša Peperko, renata Cigler Gandolfo in Bojan Ekselenski. Žal je Mateja Krajnca zadržala sklužba, a Aljošo peperka kovid, je pa njuna prispevka prebrala Mateja Mohorko.

Za finale je ravnateljica šole, duša takšnih akcij, ga. Marijana Kolenko, prebrala še Prešernovo pesem, saj smo tik pred slovenskim kulturnim praznikom.

Foto (1: Bojan Ekselenski, 2 - 6: MIra Gorenšek) - klikni na sliko za povečavo.

19. 2. ob 10h30 - Druženje z lepo besedo (lokacijo naknadno sporočimo)

V februarju smo pripravili Druženje z lepo besedo. Tema: Dedek mraz. Ker smo v pustnem času, bo prav prišlo, da se spomnimo Dedka mraza, znanilca zime. Kar dedek mraz začne, pust konča.

Kmalu bo brošura in video.

Odpoved dejavnosti

Zaradi zahtevnih epidemioloških razmer, zlasti izjemne prenosljivosti nove verzije kovida, odpovedujemo vse dejavnosti društva v Celjski kulturnici za mesec januar in februar.

Pravočasno bomo obvestili, kdaj bo kaj izvedeno. Zagotavljamo pa, da bo vse izvedeno, le frekvenca prireditev bo krajši čas lahko malce večja.

Izpostavljeno

Ta veseli dan kulture

V Celjski kulturnici smo delovno praznovali Ta veseli dan kulture, neformalni kulturni praznik ob obletnici rojstva dr. Franceta Prešerna.

Člani društva so v družbi še drugih udeleženk in udeležencev delavnice Interpretacija poezije prikazali naučeno.

Na štirih delavnicah smo kakovostno švicali, da bi lahko pokazali svoj izdelek - intepretacijo poezije. Osnova je bila naša letos izdana knjiga Od neandertalske grobnice ...

Video je amatersko delo, posneto v ksrajno partizanskih okoliščinah.

Aktualno

Knjigarna

Pokukajte v našo knjigarno, vedno se najde kaj novega.

V decembru 2021: Bojan Ekselenski: Zgodovina malce drugače (pesniška zbirka)

V decembru 2021: Branko Zupanc: Potepanja s Friderikom

Pisateljski izziv 5 - izdana brošura

Izdali smo že peto brošuro Pisateljski izziv, tokrat z naslovom, uganili ste, Pisateljski izziv 5.

6. pisateljski izziv

Za decembrski pisateljski izziv je samo ena tema - DEDEK MRAZ. Pravila so ista, kot so bila.

Rok za oddajo izdelkov na že utečene e-maile: 28. 12. 2021.

Druženje z lepo besedo bomo izvedli po novem letu. Pričakujem polnomastno dozo Dedka Mraza. Za nostalgijo pa je tu spodnji video ...

Sadeži lepe besede - Celjsko literarno društvo v programu 37. slovenskega knjižnega sejma

Ekipa Celjskega literranega društva se je v četrtek, 25. 11. udeležila snemanja na Gospodarski zbornici Slovenije. Posneli smo predstavitev društvenih dejavnosti Sadeži lepe besede. V omejenem časovnem okviru smo predstavili publikacije in dejavnosti društva in nekaj letošnjih izdaj članstva.

Oblejte si še preostali program 37. slovenskega knjižnega sejma

Promocija CLD za 37. slovenski knjižni sejem

V Celjski kulturnici smo v soboto, 20. 11., posneli video. Naj že takoj poudarimo, da gre za precej partizansko produkcijo (snemanje na stojalu z GSM aparatom). V videu so samo tisti, ki so našli čas in prišli v Kulturnico.

Na snemanju so sodelovali:

5. pisateljski izziv in druženje z lepo besedo

V soboto 20. 11. smo posneli tudi Druženje z lepo besedo. Lahko smo ponosni na ustvarjanje za tako zahteven izziv, ki ga je postavil urednik. Brošura je v pripravi.

Sodelujoči so izbrali 4 ključne besede izmed spodaj naštetih:

e-Vsesledje 40

Jubilejna številka Vsesledja tudi v e-obliki.

Pisatelji izziv 4 - brošurica

Ravno je izšla brošurica Pisateljki izziv 4. Od prireditve pri Mišku Knjižku je sicer že nekaj mesecev, brošura je pa tukaj. Na video bo treba še malce počakati.

Konec najstništva - 20. obletnica Celjskega literarnega društva

Celjsko literarno društvo je dočakalo prvih 20 let delovanja. Malo sorodnih ljubiteljskih društev doseže toliko let neprekinjenega in plodnega napredovanja. Naj vam dan polepša nekaj utrinkov, za kakšen dan pa pričakujte tudi PDF brošurico z vtisi.

Tole je samo kamenček v mozaiku prireditve.

Arhivska

Skratka, spremljajte našo spletno stran. Če vas zanimajo minule dejavnosti, so te na posebni »arhivski« strani.

Sveže na literarnem nebu

Monumentalna izdaja našega častnega člana, uglednega srbskega pisatelja prof. dr. Zorana Živkovića

Prof. dr. Zoran Živković, naš častni član, je izdal monumentalno delo Zli dusi - kritinško izdanje. Leta študija so pripeljala do tega dela.

36. SKS je končan, a naš knjižni sejem se nadaljuje

Občinski razpis - delavnica

MOC je poslala javni razpis za sofinanciranje kulturnih dejavnosti. Sodelujejo lahko tudi samozaložniki kot fizične osebe.

5. Druženje z lepo besedo

Nazadnje smo se dobili na druženju z lepo besedo 31. julija. Čas je za nov izziv!

September in oktober sta izredno bogata s svetovnimi dnevi. Skoraj ni, da ni. Ker gre za nekako jubilejni izziv, ga bomo malce obogatili:

Najprej seznam:

September

Oktober

Izziv je sledeč:

Napišite prozno delo, dolgo je lahko največ 2000 besed (12.000 znakov s presledki)

Napišite poezijo, največ 200 verzov.

Uporabite 4 ključne besede izmed spodaj naštetih:

Zgodbe pošljite po mailu do 31. 10.

Naš e-pismonoša nam bo dostavil vašo pošto:

Fanfest 5 - 5. festival slovenske fantazijske književnosti

Festival na TV Celje

Uvodne misli

Če se ozremo nazaj, v zgodovino Fanfesta, smo lahko ponosni na prehojeno pot in količino entuziazma, vloženega v ta projekt. V Sloveniji je ogromno različnih literarnih festivalov. Največ je odmevnih pesniških, a tudi proza ima nekaj znanih in uveljavljenih.

Fantazijska književnost pa je nekaj, česar se razen Celjskega literranega društva še nihče ni lotil. O vzrokih ne bomo, saj niti niso pomembni. Tudi v nekaterih drugih evropskih državah je podobno. Fantazijska književnost, najsibo proza ali poezija, sta na nekakšnem odloženem tiru. V bližnji regiji je nekaj festivalov fantazijske književnosti, ki že imajo precej tradicije. Festival fantazijske književnosti Pazin bo letos odpihnil že 20 svečk, sorodni Refesticon iz Črne gore pa jih je od prve izvedbe leta 2013 ravnokar pospravil 8, saj v koronskem 2020 ni bilo festivala. Člani Celjskega literarnega društva smo občasno z zgodbami udeleženi od leta 2017.

Poleg posebnih festivalov so v večini evropskih držav različne konvencije fantazije, kjer ima lokalno književno ustvarjanje izredno pomembno mesto. Nam najbližja konvencija, mislim na Celje, Sferakon v Zagrebu je velika tudi v svetovnem merilu in ima že častitljivo tradicijo s 43 izvedbami. Organizira jo eno največjih tovrstnih evropskih društev, zagrebška Sfera. Društvo izdaja vrhunsko literarno revijo Ubiq, bolj društveno publikacijo Parsek in še vsakokratno sferakonsko zbirko.
Celjsko literarno društvo se je konvencije udeležilo od leta 2016 (zasebno se je avtor tega zapisa udeležil že večkrat prej), z izjemo 2018. Vsakokrat imamo svojo stojnico za promocijo slovenskega literarnega ustvarjanja in vedno na konvenciji ugotavljamo, da še imamo veliko rezerve za razvoj tovrstne književnosti.

Na Hrvaškem je še nekaj pomembnejših konvencij, nam blizu so Rikon v Reki (običajno oktobra, tudi tu je društvo že bilo), Istrakon v Pazinu (avtor zapisa je tam gostoval 2012) in Liburnikon v Opatiji (avtor zapisa je gostoval leta 2008).
Literarno smo prisotni tudi v Srbiji. Že nekaj let nekateri člani društva prispevajo za regionalne antologije Regia Fantastica. Letos bo izšla že sedma inkarnacija regionalnega zbira fantazijske književnosti.

V regiji, zlasti na območju bivše Jugoslavije je veliko medsebojnega sodelovanja, saj skoraj ni jezikovnih ovir in avtorji fantazijske književnosti so znani po svoji strpnosti.

Kako pa sem notri pade Slovenija in slovenska ljubiteljska ter zlasti avtorska scena?

V času bivše države je cvetela, leta 1984 smo v Cankarjevem domu gostili Eurocon in Drago Bajt je prejel ESFS nagrado za najboljši esej. A kasneje se je vse spremenilo ...

Domača fantazijska književnost je na začetku 90-tih izginila iz javnosti. Avtorji/ice fantazijske književnosti niso imeli kje objavljati svojih del, saj Slovenija do leta 2016 ni premogla niti ene serijske publikacije, spovečene fantazijski književnosti. Tovrstna književnost ni imela vstopa tudi v druge revije, izjema je Življenje in Tehnika, kjer se najde prostor za znanstvenofantastične povesti tudi domačih avtorjev(-ic).

Z zagonom Supernove leta 2016 smo začeli graditi skoraj iz dna. Stabilna avtorska baza ne nastane čez noč, temveč so zanjo potrebna leta vztrajnih naporov.

Tako pridemo do Fanfesta ...
Fanfest je tudi prostor izmenjave z bližnjimi državami, od katerih imajo nekatere presenetljivo visoko raven fantazijske književnosti. Ta izmenjava počasi vrača tudi slovenske avtorice in avtorje na širšo mednarodno sceno. Po letu 2012 smo znova začeli sodelovati v ESFS, ki je evropska krovna organizacija za razvoj resnejše fantazije in predvsem znanstvene fantastike.

Namen Fanfesta

Fanfest je namenjen razvoju slovenske fantazijske književnosti in njenem vključevanju v mednarodno okolje.
Upamo, da bo na vsakem festivalu več domačih gostov, avtoric in avtorjev fantazijske književnosti. Le s kvantiteto bomo pridobili tudi kvaliteto in s tem večjo veljavo v slovenski književnosti. Festival mora postati stičišče slovenskega ustvarjanja fantazijske književnosti.

Občni zbor društva

V sredo, 8. 9. 2021 ob 18 uri je društvo imelo občni zbor.

Poleg občnega zbora za 2020, ki ga je odnesla epidemija, je bil izveden tudi volilni občni zbor za 2021.

Poročila o delovanju:

Več o Poletju v Celju 24. 8. 2021

4. Druženje z lepo besedo

31. julij ob 10:30 - Miško Knjižko, kavarna in slaščičarna

Pisateljski izziv se je tokrat poigral s svetovnimi dnevi v juniju in avgustu. Aktualnih vsebin, ki se jih lahko obdela na različne literarne načine, je vedno več kot dovolj.

Kaj pričakujemo?

Predvsem obilje lepih besed, ki obdelajo bogato paleto dogajanja. Kaj se v teh dneh dogaja? Samo nekaj iz obilne košare idej ...

Predstavitev zbirke Od neandertalske grobnice mimo Celjskega stropa po drugačni poti zgodovine

Odmev na dogodek - 23. 6. ob 18h - Celjska kulturnica 

Od marca 2020 je na delavnicah pod skrbnim mentorstvom Mateja Krajnca nastajala zbirka poezije s priročnikom.

 

V zbirki je 12 avtoric in avtorjev, ki so pokazali izredno ustvarjalno širino. Rdeča nit zbirke je drugačen pogled na celjsko zgodovino. Začne se pri tiranozavru in konča pri prvem celjskem astronavtu.

 

Zbrali smo se v polni Kulturnici (max število ljudi glede na veljavne omejitve).

Zahvaljujemo se Mestni občini Celje za financiranje projekta.

4. pisateljski izziv (do 22. julija 2021)

Obilje zanimivih besed,
Domišljija kar kipi,
Saj zdaj zgodilo se,
Prišel med nas je,
Dobri pisateljski izziv.

Junij in julij sta na svoj način zabavna meseca. Priprave na dopust in dopust ...

Pisateljski izziv ni presenečenje:

Pravila so jasna. Uporabite najmanj dve od naštetih ključnih besed in spišite miniaturo (do 1000 besed) ali pesem z do 100 verzov.

Vse zapakirajte v wordov ali drug računalniški format in dostavite na že standarden naslov.

Zbrana dela bomo brali na našem 4. druženju z lepo besedo, ki bo predvidoma 31. julija ob 10:30 pri Mišku knjižku (ob morebitni spremembi lokacije in datuma boste obveščeni). Svoja dela pošljite na že običajen naslov do 22. julija.

Želimo vam obilje ustvarjalnih trenutkov ...

Nekaj izobraževalne note. Stric Gugl izvrže svetovne dneve za junij in julij:

Junij

Julij


Aljoša Peperko se je predstavil pri Vodnem stolpu(10. junij 2021 ob 19h)

Sezono poletnih prieditev Poletja v Celju je otvoril naš član Aljoša Peperko s predstavitvijo pesniške zbirke Nov krog. Izdajo pesniške zbirke je finančno podprla Mestna občina Celje.

Z njim se je pogovarjal Matej Krajnc, ki nas je razveselil z glasbeno predlogo. Bilo nas je precej ...

Lepšega začetka sezone prireditev si ne bi mogli želeti.

Brošura Pisatelji izziv 3

Brošura je tu! Naš 3. pisateljski izziv je prišel med nas, brezplačno, seveda tudi v Digitalni knjižnici Slovenije. V tokratni zbirki so:

3. Druženje z lepo besedo - Miško knjižko, kavarna in slaščičarna 29. 5. 2021 od 10:30 dalje

Ko Dan mladosti sreča Dan brisače ...

Na sliki od leve proti desni: Mateja Mohorko, Terezija Cvikl, Bojan Ekselenski, Berbara Ribič Jelen, Matej Krajnc, Renata Cigler Gandolfo in Nada Tržan-Herman

(Blaž jo je takoj podurhal ...)

Pisani svet v poezijo ujet in Frčafela in Hmelj - Celjska kulturnica 26, 5, 2021 ob 18h

Mateja Mohorko in Neja Guzelj sta nam pripravili izjemen poetično glasbeni polet, kjer smo se naužili literarnih pisanic ...

Od leve proti desni: Bojan Ekselenski, Mateja Mohorko in Neja Guzelj

Mateja je bila odgovorna za besedo, Neja za glasbo, Bojan za radovednost ...

Delavnica poezije: Od neandertalske grobnice mimo Celjskega stropa po drugačni poti zgodovine

  

2. junija se je odvrtela naša delavnica poezije. Sledi samo še finalno dejanje - predstavitev zbirke z učbenikom ...

Seveda nam lahko pošljete e-pismonošo:

Spletna stran se še dograjuje, zato nas spremljajte.

CLD na drugačen način:

16. 6., na Dnevih knjige v Celju

19h: Vodni stolp

Polna čaša fantazije - Bojan Ekselenski predstavlja fantazijski del svojega ustvarjanja.

Prireditelj: Zavod Jnana Bhakti Prada Trust

17. 6., na Dvenih knjige v Celju

16h: Knjižna tržnica

Predstavitev Supernove 10. Sodelujejo Matej Krajnc, Tejka Novšak in Bojan Ekselenski

Prireditelj: Knjigarna in antikvariat Antika

18h: Miško knjižko

Predstavitev pesniške zbirke Zorana Pevca - Na objektivističnem stolu. Pogovarja se Kristijan Koželj.

Prireditelj: OKC

19: Užitkarnica Beli vol

Predstavitev romana Rusalkin zaliv Barbare Ribič Jelen. Z avtorico se pogovarja Matej Krajnc, ki poskrbi tudi za glasbeno ozadje.

Prireditelj: Zavod Jnana Bhakti Prada Trust


18. 6., na Dnevih knjige v Celju

9h - 17h: Knjižna tržnica

Lokacija: Stojnice pred nekdanjo knjigarno Naša knjiga, nedaleč od Užitkarne Beli vol (Tam je pijača)

Prireditelj: Knjigarna in antikvariat Antika

17:30 Lapidarij ob Savinjskem nabrežju (prestavljeno na Miško Knjižko)

Predstavitev knjige Kotaleče se frnikole Vanje Tajnšek (z avtorico bo zgodbe kotalil Bojan Ekselenski).

Prireditelj: Zavod Jnana Bhakti Prada Trust


19. 6., na Dnevih knjige v Celju

9h - 12h "Sejem na zraku"

Lokacija: Stojnice pred nekdanjo knjigarno Naša knjiga, nedaleč od Užitkarne Beli vol (Tam je pijača)

Prireditelj: Knjigarna in antikvariat Antika

10h Stojnice Knjigarne Antika

Gost Matej Krajnc, ki bo predstavil ploščo »Popotnice« in roman »Zgodovina harmonike«

Prireditelj: Knjigarna in antikvariat Antika

11h Stojnice Knjigarne Antika

Uveljavljeni pesniki berejo svojo poezijo. Brali bodo tudi izbrani člani CLD.

Prireditelj: Knjigarna in antikvariat Antika

12h Vodni stolp pri Špitalu

Aljoša Peperko predstavlja svojo pesniško zbirko Nov krog.

Prireditelj: Zavod Jnana Bhakti Prada Trust

Celjsko literarno društvo na Dnevih knjige v Celju (16. do 19. junija)

Program prireditev v organizaciji Zavoda JNANA BHAKTI PRADA TRUST, Knjigarne ANTIKA d. o. o. CELJE in Osrednje knjižnice Celje

Sreda, 16. 6. 2021

Knjigarna in antikvariat Antika, ob 18:00
Literarni večer, gost dr. Miha Kovač, ki bo predstavil knjigo »Berem, da se poberem: 10 razlogov za branje knjig v digitalnem času« . Pogovor z njim bo vodil dr. Zoran Pevec. (Prireditelj: Antika d.o.o)

Vodni stolp pri Špitalu ob 19:00;
Polna čaša fantazije; Bojan Ekselenski (Prireditelj: Zavod Jnana Bhakti Prada Trust).

Četrtek, 17. 6. 2021

Knjižna tržnica ob 16:00
Celjsko literarno društvo predstavlja novo številko revije za spekulativno fikcijo SUPERNOVA. Sodelujejo: Bojan Ekselenski, Matej Krajnc, Teja Novšak (Prireditelj: Antika d.o.o).

Kavarna Miško Knjižko ob 18h

Na objektivističnem stolu - predstavitev nove pesniške zbirke Zorana Pevca. Baje bo pivo teklo v potokih (Prireditelj: Osrednja knjižnica Celje).

Kavarna Beli Vol ob 19:00
Predstavitev knjige V zavetju skrivnosti Rusalkinega zaliva, avtorice Barbare Ribič Jelen (Prireditelj: Zavod Jnana Bhakti Prada Trust).

Petek, 18. 6. 2021

Lapidarij ob Savinjskem nabrežju, ob 17:30
Predstavitev zbirke kratkih zgodb z naslovom Kotaleče se frnikole, avtorice Vanje Tajnšek (Prireditelj: Zavod Jnana Bhakti Prada Trust).

Sobota, 19. 6. 2021

Stanetova ulica v Celju, pred bivšo knjigarno »Naša knjiga«, od 9.00 do 17.00
Knjižna tržnica «Sejem na zraku« od 9.00 – 12.00 (Prireditelj: Antika d.o.o).
Ob 10.00 uri: gost Matej Krajnc, ki bo predstavil ploščo »Popotnice« in roman »Zgodovina harmonike«
Ob 11.00 uri: uveljavljeni pesniki/ce berejo poezijo

Vodni stolp pri Špitalu ob 12:00
Predstavitev pesniške zbirke Nov krog – Peperko Aljoša (Prireditelj: Zavod Jnana Bhakti Prada Trust).

Poletje v Celju pri Vodnem stolpu 10. 6. ob 19h

Član društva Aljoša Peperko bo predstavil svojo pesniško zbirko, izdano s finančno podporo Mestne občine Celje.

Kdo vse pride?

Delavnica poezije: Od neandertalske grobnice mimo Celjskega stropa po drugačni poti zgodovine

  

Majsko srečanje je potekalo 5. maja fizično v Celjski kulturnici. Udeleženci so seveda prisostvovali z maskami in z razkošno odmerjeno medsebojno razdaljo.

Za vse, ki se iz takšnih ali drugačnih razlogov niste udeležili delavnice v živo, pa je tu video izvedba.

Izdana je brošura 2. pisateljskega izziva

Brošura Pisateljski izziv 2 je izdana, od narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) je dobila svoj CIP in je poleg tega, da je dostopna na naši strani, na voljo tudi preko Digitalne knjižnice Slovenije (DLib).

2. Druženje z lepo besedo ob Svetovnem dnevu knjige in avtorskih pravic: Kavarna Miško knjižko, 24. 4. 2021

Video našega druženja - brali smo literarna dela, prispela na 2. pisateljski izziv, posvečen nekaterim Svetovnim dnem aprila, ki so posredno ali neposredno povezani z ustvarjanjem lepe besede.

Za pisateljski izziv smo prejeli dela od sledečih avtoric in avtorjev:

Sobota, 29. 5. - 10:30 do 11:30 pri Kavarni Miško knjižko

Naš 3. pisateljski izziv bomo predstavili na že običajnem Druženju z lepo besedo, že tretjem po vrsti.

Dobimo se pri Kavarni Miško knjižko, kjer bomo po krajšem uvodu prebrali svoja dela.

Mogoče kdo ni imel ideje in ima kaj drugega, kar bi nam rad predstavil. Tudi vabljen!

Prireditev bomo posneli, naredili film in objavili, da se bo še širni svet naužil naše lepe besede. Izdali bomo tudi brošurico, kot za oba dosedanja pisateljska izziva.

Sreda, 26. 5. v Celjski kulturnici - Pisan svet poezije in glasbe

Mateja Mohorko in Neja Guzelj bosta v besedi in glasbi predstavili pisani knjižni svet. Spoznali bomo knjigi Mateje Mohorko, obe polni barv:

PISAN SVET V POEZIJO UJET in FRČAFELA IN HMELJ.

Kaj se bo dogajalo?

Pelo se bo, pa bralo poezijo in celo rapalo. Spoznali boste čudovite pravljične knjige, polne živahnih barv optimizma in sijočih besed.

Prireditev bo izvedena v skladu s priporočili NIJZ in prosimo, da jih upoštevate.

Vstop prost.

VABLJENI!

 Obeta se nam odpiranje kulturnih dejavnosti

Sredi oktobra so nas epidemiološke razmere zaprle, preprečile kulturne dejavnosti in do sredine februarja je bilo popolno zaprtje. Vse, kar smo počeli, je šlo preko spleta, zlati YouTuba.

Zatem je bilo vsaj delno odprtje, možnost zbiranja do 10 ljudi, kar smo v Celjskem literarnem društvu pograbili. Nastali so pisateljski izzivi z bralnimi Druženji z lepo besedo. S primerno organizacijo (in dovolj dolgo selfie palčko) smo se lahko držali priporočil NIJZ in izvedli dogodke na prostem. Na srečo in za blagor prireditev na prostem se je zima začela poslavljati. Branje smo do zdaj izvajali pri (žal) zaprti Kavarni Miško knjižko. Vsakokrat je bilo predstavljenih več pesniških in proznih izdelkov, ki jih potem izdamo v brošuri Pisateljski izziv. Celotno druženje posnamemo in kot filmček objavimo na YouTube. Do zdaj sta izšli dve brošuri in obeta se tretja. Tega ne bomo prekinili. Vsi sodelujoči dobimo objavo, saj za vsako brošuro od NUK-a zaprosimo in dobimo ISBN. Vsakokratno Druženje z lepo besedo nas opominja, da s tem kljubujemo epidemiji, ohranjamo ustvarjalno kondicijo, se ne damo in ne stokamo, kako se nič ne da narediti.

Sredi maja pa si obetamo dovolj rahljanja ukrepov, da si bomo lahko privoščili tudi literarne večere v Celjski kulturnici. Sicer to še ne bo tako, kot v predkoronskih časih, a vsaj v omejenem obsegu bo šlo.

Dobre prakse, v katere so nas prisilile razmere, bomo obdržali. YouTube prisotnost je dobrodošlo dopolnilo običajnih promocijskih kanalov.

3. pisateljski izziv

Nov mesec, nov pisateljski izziv!

V maju je nekaj zanimivih svetovnih dni in datumov, povezanih z našo zgodovino. 4. maja je umrl dolgoletni (večni) predsednik naše bivše države SFRJ, Josip Broz Tito. 9. maja praznujemo Dan zmage, ko je nacistična Nemčija položila orožje in se je v Evropi zaključila 2. svetovna vojna. V Sloveniji so oboroženi spopadi trajali še do 15. maja, saj so nacisti in njihovi domači podporniki poskušali zbežati s kraja zločinov. 25. maja smo praznovali Dan mladosti, ki je tudi v tujini znameniti Dan brisače (vsi veste, da za štopanje potrebujete samo brisačo in Štoparski vodnik po galaksiji). V maju je Svetovni dan čebel, babic, družin, gasilcev, muzejev in še več jih je ... V ta namen pred vas postavljamo nov pisateljski izziv. Izmed ključnih besed izberite najmanj dve:

Pravila so že znana, a jih ponovimo. Izberite vsaj dve, lahko tudi več, ključnih besed in napišite kratko zgodbo (miniaturo) dolžine do 1000 besed (dali smo vam več besedne sape) ali pesem dolžine do 100 verzov. Če vam besede ne ležijo, izberita katerega od majskih svetovnih dni (lahko tudi Dan mladosti ali Dan brisače).

Naj vam lepa beseda steče.

Rok za oddajo vaših del je 28. maj.

V soboto, 29. maja se dobimo ob 10:30, lokacijo javimo kasneje, saj ne vemo, kako se bodo razvijale epidemiološke zadeve.

Revija Supernova gre v tisk

Edina slovenska revija za fantazijsko književnost, ki jo izdaja naše društvo, gre v svoji 10. številki v tisk. V novi številki veliko večino, kot se spodobi za slovensko revijo, predstavljajo odlične zgodbe slovenskih avtoric in avtorjev. Pomemben del revije predstavlja tudi poezija ...

 Matej Krajnc: Tretji val

Aleš Jelenko: Predstavitev izbranih pesmi "Gostota izrečenega"

Knjižnemu sejmu se je pridružila tudi Justina Strašek

Justina strašek je izdala pesniško zbirko Moji ljubezni.  Spremno besedo je napisal Ivan Janez Domitrovič.

Izdana je brošurica s prvim paketom pisateljskih izzivov!

Pisateljski izziv: Uvod v leto Josipa Jurčiča in Frana Saleškarja Finžgarja.

Razpisi CLD

Vsi razpisi so na enem kupu.

20. 3. 2021 med 10:30 in 11:30 pri Mišku knjižku

21. marca obeležujemo Svetovni dan poezije. Pripravili smo druženje z lepo besedo pri Mišku knjižku.

Matej Krajnc je pripravil video za Svetovni dan poezije:

Verodostojni antagonist

Mnogo avtoric in avtorjev ima težave s pripravo verodostojnega antagonista oziroma antagonistke. Ustvarjanje antaognistov in antagonist ke izredno zahtevno delo, ki se ne sme opraviti kar z levo roko in mimogrede. Veliko literarnih del je padlo, ker se avtorji niso dovolj posvetili likovni verodostojnosti zlobnic in zlobnežev.

Vanja Tajnšek: Kotaleče se frnikole - zbirka 32 kratkih zgodb.

Vanja Tajnšek je skupaj dala zgodbe, ki jih vsi radi prebiramo. Knjiga je izšla pri Založbi Primus.

8. 3. 2021 - Uglasbena pesem Mateje Mohorko za Dan žena

Neja Guzelj je pripravila uglasbitev pesmi Mateje Mohorko. Darilo za Dan žena.

6. 3. med 10:00 in 12:00 - Splavarski most pri Mišku knjižku

Matej Krajnc je pripravil poseben video.

Intervju s častnim članom društva, prof. dr. Zoranom Živkovićem

Intervju na portalu Nova.rs.

Delavnica poezije

  

Od neandertalske grobnice mimo Celjskega stropa po drugačni poti zgodovine

Tokrat smo se dobili v fizični obliki.

Ste zamudili? Ni problem! Na mail pošljite prispevke. E-golob jih bo prinesel na pravi naslov.Delavnica: Kako se posneti?

V tem korona času je prišlo v ospredje to, čemur smo se resni ljudje vedno smejali - sebkanje.

A zdaj je to nekaj običajnega. V delavnici je na najpreprostejši možni način predstavljno, kako se kolikor toliko spodobno posneti z mobilnim telefonom in selfie paličico.

Za finalizacijo videa za objavo je uporabljeno enostavno, a kljub vsemu učinkovito orodje za nekaj evrov.


 

Spletna stran mednarodnega projekta EASTERN EUROPEAN SFF ANTHOLOGY PROJECT


Post prešernovanje

Imeli smo post fanfestum, imejmo še post prešernovanje. Zanj je poskrbel Branko Zupanc, ki nam je zaupal dva videa svojih uglasbenih besedil. Izvajata Ansambel Zupan in Vagabundi.

Prešernovanje v koronskem času

V živo izpred Kajuhovega spomenika pri 1. Gimnaziji Celje

Celjsko literarno društvo se nismo odpovedali tradicionalnemu Prešernovanju 8. 2. Zaradi koronske realnosti smo vse skupaj zastavili drugače. Malce nam je ponagajal dež, a mi se ne damo. Pod streho se je dalo brati, a dežne kaplčjice na dežniku snemalca Bojana daje vsemu skupaj poseben čar.

Kjer je volja, tam je pot.

Pred 1. Gimnazijo, poleg Kajuhovega spomenika, sta Nada Herman Tržan in Klementina Sambolič prebrala nekaj svoje poezije. Matej Krajnc je prispeval glasbeno popestritev. Za organizacijo gre zahvala Miri Gorenšek. Kot pri vseh video izdelkih je montažo in del snemanja opravil Bojan Ekselenski. Za fotografijo se zahvaljujemo Tomu Gorenšku.

Poezija na ta dan koronskega prešernovanja

Aljoša Peperko in Klementina Sambolič sta pripravila Prešernovanje, ki je zaradi epidemije nekaj posebnega.

A celjski literati se ne damo. Aljoša Peperko je nov član društva, po profesiji je matematik, konkretno doktor znanosti, a Klemenita Sambolič že ima nekaj društvene kilometrine, če lahko tako rečem in je magistra socialnega dela. Poklicno sta si različna, da bolj ne bi mogla biti, a ju druži poezija, kajti oba sta v prostem času pesnika in imata izdanih že nekaj pesniških zbirk. Poslušajmo ju torej in se prepustimo rimam ...

Predstavitev Vsesledja in Supernove

Matej Krajnc in Neja Guzelj (uglasbila je pravljično pesem Vila na Gozdniku od Mateje Mohorko) sta prispevala glasbeni paket, Mateja Mohorko je brala, a Mira Gorenšek in Virginija Mehle Majerič sta se mučili s pripravo in prvim branjem. Zraven je še Metka Hojnik Verdev s pripravo, a ji je epidemija odnesla zasnovo prireditve, a dr. Zoran Pevec je urednik revije Vsesledje.

Skratka, celjski literati se ne uklanjamo koroni ...

Za ogrevanje pred kulturnim praznikom trije Prešernovi soneti v izvedbi Mateja Krajnca.

Mamina ruta je znana pesem, ki jo izvaja Ansambel Braneta Klavžarja. Besedilo je napisal Branko Zupanc in lepo je, da se ogrevamo za kulturni praznik ravno s to pesmijo.

Obče informacije

Pošljite e-pismonošo in vam bo razodel potrebne informacije, ki vas zanimajo: