Dr. Marko Vitas

Pravkar izšlo

Ledena trgatev (2017, ISBN 978-961-94222-0-5)

Gre za zbirko devetih erotičnih zgodb. Spoznali boste "žmoht" na različne načine ...

Ivan Sivec, avtor spremne besede, je med drugim zapisal:

Pred vami je zbirka osmih erotičnih novel, ki pa so erotične samo navidezno, v bistvu pa se vsaka po svoje poglablja veliko globlje v svetle in temne kotičke našega bivanja, kot se nam bo to zazdelo ob prvem dotiku s kožo pričujočega tkiva. Vse novele so uvedene ali vsaj povezane z liričnimi, svetopisemskimi ali že objavljenimi kratkimi besedili, ki dajejo vsaki po svoje drugačen, izviren pečat, hkrati pa natančno izbrana besedila vzpostavljajo prav tisto pristno razpoloženje, ki preveva celotno novelo. Vsi življenjski fragmenti so ustvarjeni izredno slikovito, filigransko natančno, z globokim duhovnim nabojem, vendar pa brez nepotrebne patetike, v vseh primerih s sicer nekoliko presenetljivim, vendar povsem življenjsko logičnim koncem, koncem, ki je marsikje samo nakazan. Pisatelj pa ne razočara niti tistih bralcev, ki bodo v novelah iskali opise erotičnih doživetij, čeprav je treba v isti sapi dodati, da ne gre za cenene opise, še manj pa za prikaze pornografskih prizorov. Vse je napisano s spretnim pisateljskim peresom, poglobljeno z globljimi človeškimi temami, s poudarkom na bivanjskih problemih današnjega trenutka, v množici dilem povsem izgubljenega posameznika.

         Pripovedni prostor je ves čas sicer točno določen, hkrati pa – za slovenske razmere – nenavadno svetovljanski, tako rekoč svetovni, kar nam potrjuje že prvi zapis, ki se dogaja na relaciji London - Edinburgh oziroma se na zadnji postaji tudi zaključuje. Ob tem bralec lahko občuduje izredno tankočutno opazovanje posameznih detajlov,  ki pa se na koncu zožijo v eno samo misel, da je vsak vendarle prepuščen sam sebi, svojemu lastnemu odločanju, vsakogar pa v življenju čakata tako korenček kot palica. 

         Za Vitasa bi lahko namesto končne pike rekli samo: To je dobro napisana knjiga. Uživajte torej v teh dragocenih jagodah, nabrane za ledeno trgatev.

                                                                                             

Marko Vitas se je rodil 23. marca 1966 v Ljubljani. Po maturi na Srednji kemijski šoli v Ljubljani se je vpisal na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo, kjer je leta 1990 diplomiral na Oddelku za kemijo in kemijsko tehnologijo, smer kemija. Leta 1995 je uspešno zaključil magistrski študij biokemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Med podiplomskim izobraževanjem ga je pot zanesla tudi na strokovno izpopolnjevanje University of Sheffield, Velika Britanija. Po letu 1995 je nadaljeval s študijem in znanstveno raziskovalnim delom.

Leta 1999 je uspešno ubranil doktorat znanosti s področja biokemije in molekularne biologije na Medicinski fakulteti, Univerze v Ljubljani.

S sodelavci je objavil več strokovnih in poljudnih člankov doma in v tujini, ki so bili večkrat citirani. Poleg naravoslovja so njegove velike strasti književnost, filozofija in zgodovina.

Do sedaj je izdal leposlovne romane Vetrovi stepe (2010), ki predstavlja literarizirano biografijo legendarnega kralja Atile, erotičnega trilerja Prometheus (2011, pseudonim Živko Ivančič), znanstveno fantastične distopije 2084 (2012) in zgodovinske povesti Rimska cesta (2016), ki obravnava dogajanje v Karnioli v času upora Ljudevita Posavskega ter zbirko kratke erotične proze Pozna trgatev (2013).

 

Bibliografija

Tukaj ne bomo navajali seznama objav v strokovnih indeksiranih revijah, temveč samo Markova leposlovna dela, saj gre za predstavitev v okviru literarnega društva.

 • Vetrovi stepe (2010 ISBN 978-961-92818-5-7),
  Predstavlja literarizirano biografijo legendarnega kralja Atile,
 • Prometheus (2011 ISBN 978-961-6838-28-3)
  Erotični triler, ki sem ga spisal po psevdonimom Živko Ivančič,
 • 2084 (2012 ISBN 978-961-276-541-5)
  Znanstveno fantastična distopija, neuradno nadaljevanje kultnega 1984 Georga Orwella
 • Pozna trgatev (2013 ISBN 978-961-276-801-0)
  Zbirko kratke erotične proze.
 • Rimska cesta (2016 ISBN 978-961-283-561-3)
  Spomladi sem izdal zgodovinsko povest, ki obravnava dogajanje v Karnioli v času upora Ljudevita Posavskega.