Aktualno

Projekti

Revije

Društvo

Kolofon

O Celjskem literarnem društvu:

Predsednik društva:

Podpredsednica in tajnica društva:

Član društva v UO ZKD Celje

Članica društva v Svetu JSKD pri MO Celje

Glavni urednik revije Vsesledje

Častni član Celjskega literarnega društva

Ugledni srbski pisatelj in pedagog, prof. dr. Zoran Živković, stalni gost Fanfesta.

Naše publikacije

Tiskane serijske publikacije

Vsesledje (ISSN 1580-9307)

Supernova (ISSN 2464-0387)

Elektronske serijske publikacije

E-Vsesledje (ISSN pdf) - pdf

Supernova (ISSN 2712-4479) - pdf

Spletne publikacije

Spletna stran Celjskega literarnega društva: http://cld.si (ISSN 2738 - 4608)

Spletna stran Fanfesta, slovenskega festivala fantazijske književnosti: http://fanfest.si (ISSN 2738 - 4616)

Uvodnik Anamarije Justin ob 15-obletnici (2016)

Še ga imamo

Izrekam četrtič, prvič ob ustanovitvi Celjskega literarnega društva 30. 5. 2001, drugič ob peti obletnici, tretjič ob deseti obletnici in sedaj ob petnajsti obletnici. Kar nekaj let v Celju ni bilo društva, ki bi povezovalo pisce proze in poezije. Prenehala je izhajati kvalitetna revija Obrazi. V Osrednji knjižnici Celje pa je bila v Univerzi za III. življenjsko obdobje skupina starejših, ki pa si je želela nekaj več. To je bilo jedro ustanoviteljev Celjskega literarnega društva. Bili smo entuziasti in brez finančnih sredstev. Prva sta nas finančno podprla Mestna občina Celje in Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, izpostava Celje.

Imeli smo srečo, naš prvi in osem let predsednik je bil dr. Zoran Pevec, pesnik in dober poznavalec književnosti. Člane je izobraževal na mesečnih srečanjih in preko revije Vsesledje. Besede vsesledje v slovenskem pravopisu ne boste našli, ker je to avtorska skovanka predsednika Pevca. Kot urednik Vsesledje urejuje še danes. Prve izvode revije do št. 17 je dr. Pevec razmnoževal na ciklostil. Številka 18 pa je že bila tiskana, zelo obširen uvodnik pa je napisal nihče drug, kot sedanji minister za kulturo, gospod Tone Peršak. Reviji na pot pa je s prisrčnimi željami pospremila takratna vodja JSKD, gospa Marijana Kolenko. S številko 21 pa smo revijo Vsesledje opremili z naslovno stranjo karikatur slovenskih in tujih pesnikov in pisateljev, ki jih riše gospod Bori Zupančič. Temu smo zvesti še danes, čeprav smo prešli na manjši format. Imeli smo tudi mlado Vsesledje, ki je žal zamrlo. Vsebina Vsesledja je poznana kot ena kvalitetnejših revij, saj v njej objavljajo razen domačih članov CLD, znani pisatelji in pesniki. Objavljeno je bilo tudi nekaj odmevnih intervjujev.

Imeti pred seboj vseh 34 številk je pravo razkošje, za vsako besedo, stavkom je nekdo, ki so se mu misli utrnile spontano ali študiozno. Ob dokaj preprosti prozi in pesmih so tudi filozofske misli, ki zahtevajo poglobljeno razmišljanje in vem, vse imajo svoje bralce, kar za nekatere ni razumljivo, za druge je in kar se nekaterim zdi sveta preproščina, je drugim še kako jasno. Žal pa smo morali poleg pestre vsebine objaviti kar nekaj nekrologov. Od nas so se poslovili predvsem starejši člani, med temi Silva Železnik, Ivanka Godec, Danica Klovar, Zofija Jazbec, Mira Zelinka, dr. Franc Štolfa in ne dolgo tega Zvonko Perlič.

Občasno predstavljamo nove knjižne izdaje naših članov in imamo književne večere z uveljavljenimi gosti iz vse Slovenije, predvsem v knjigarni Antika in v zadnjem času v Celjski kulturnici, pred leti pa smo jih imeli tudi v Muzeju novejše zgodovine.

Po osmih letih je bila druga predsednica štiri leta prof. Metka Hojnik Verdev. Tudi ona nam je kot profesorica slovenščine mesečno podajala znanje jezika in literature. Bila je tudi odlična organizatorka dogodkov.

Mnogi člani smo uspeli na raznih razpisih. Tako imamo zmagovalko na razpisu JSRS za kulturne dejavnosti za mlade pisce Urška in prejemnika »čaše nesmrtnosti – velenjice« za vrhunski desetletni opus v Sloveniji. Na razpisih istega sklada oz. revije Mentor za mlade pisce in za seniorje so bili nekateri zelo uspešni večkrat. Na viteškem pesniškem turnirju v Mariboru je bilo doseženo prvo mesto po strokovni oceni in deljeno prvo mesto s strani občinstva, uspešni smo bili na Fabuli, prvo mesto smo dosegli tudi pri reviji Mentor za Veseličnico. Ne moremo mimo piscev skečev, gledaliških iger, aforizmov in haikujev.

Zadnja tri leta vodi CLD kot predsednik, prof. Ivan Janez Domitrovič. Kot vedno je z vsakim novim vodjem v nekaterih pogledih zavel nov veter. Predvsem so tu zelo dobro izpeljane predstavitve članov CLD. Za širšo javnost smo imeli nastop v treh mestnih četrtih, ki so bile zelo dobro sprejete. Predstavili smo dr. Dragana Potočnika, Ivana Sivca, Mileno Miklavčič in druge.

V tem obdobju smo ustanovili tudi Mladinsko gledališko sekcijo. Bilo je izvedenih nekaj odrskih projektov. Gotovo najbolj odmevna je bila avtorska dramatizacija predstave Premalo za življenje, kjer je polnokrvno zaživelo besedilo sestavljeno iz šestdesetih pesmi sedanjih in nekdanjih članov CLD. Pisci pesmi in proze sami svojih stvaritev ne znamo ali bolje, ne zmoremo podajati občinstvu tako kot tisti, ki imajo za to poseben talent oziroma so za to usposobljeni. Vodja sekcije je Kristijan Koželj.

CLD pa se je leta 2015 odločilo ustanoviti tudi založniško sekcijo. Namen sekcije je izdajanje knjig. Podpisali smo pogodbo z Biblosom. Na knjigarniški in knjižnični platformi smo v standardnem e-knjižnem formatu ePub izdali šest knjig avtoric in avtorjev, članov CLD. Za člane je izdaja e-knjige brezplačna. Za vse tehnične in formalne zadeve poskrbi Bojan Ekselenski. Zadnji dve leti pa smo se predstavili tudi na Slovenskem knjižnem sejmu v Cankarjevem domu, kjer je bilo veliko dela, malo ali nič izkupička, vendar smo širši javnosti prikazali, kako deluje CLD. Kar nekaj članov je prispevalo svojo energijo in čas za ta namen.

Kljub temu, da nam družba v splošnem pomanjkanju sredstev daje res skromno podporo, imamo do te družbe obveznost, da opravičimo vsa prejeta sredstva. Zahvaljujemo se Mestni občini Celje, Zvezi kulturnih organizacij Celje, JSRZ za kulturne dejavnosti Celje in Ljubljana, sponzorjem, ki so nam v teh letih pomagali, tako Cinkarni Celje, kot tudi drugim.

Srečno po začrtani poti še naprej Celjsko literarno društvo.