Avtorice in avtorji Supernove

Avtorice in avtorji Supernove je zanimiv nabor avtorskih imen iz Slovenije in tujine. V reviji zaradi omejenega prostora niso recimo slike ipd.

Na seznamu so trenutno avtorji(-ice), ki so objavili v drugi številki. Kmalu bodo dodani tudi avtorji prve številke.

Avtorice in avtorji so tukaj po abecednem vrstnem redu. Kjer ni drugače navedeno, so fotografije prispevali avtorji sami.

Dare Gozdnikar

Dare Gozdnikar je član našega društva, zato ima spodoben spletni prostor na naši strani.

Frank Roger (Florimond De Cuyper), Belgija

Rodil se je leta 1957 v Gentu v Belgiji.

Njegova prva zgodba je nastala leta 1975. Od takrat so njegove zgodbe objavljene v več jezikih, v mnogih revijah, antologijah in drugje. Od leta 2000 je tudi zbirke zgodb objavil v različnih jezikih. Poleg pisanja fikcije ustvarja kolaže in grafična dela v skladu z nadrealistično in satirično tradicijo. Objavlja jih v različnih revijah in knjigah. Do zdaj so objavili nekaj sto njegovih kratkih zgodb v 38 jezikih.

Njegova dela so prevedena tudi v slovenščino, objavljena so bila v fanzinu Jašubeg en Jered in lani tudi v Vsesledju.

Izdal je tudi nekaj knjig, a o podrobnostih na precej zabavno narejeni spletni strani: www.frankroger.be.

Foto: spletna stran frankroger.be.

Gerd Maximovič, Nemčija

Nemški avtor Gerd Maximovič se je rodil 29. avgusta 1944 in je upokojeni učitelj. Kot ljubitelj in aktiven v nemškem fandomu je začel pisati kratke zgodbe. Njegove prve objave v nemških fanzinih so bile zgodbe za pol strani (miniature). Kasneje je postal poklicni pisatelj, objavlja v revijah, kot so Playboy ali Omni. V nemški reviji ER je zmagal na tekmovanju zgodb (z zgodbo SF) v konkurenci več kot 70 avtorjev. Dobil je tudi nagrado ESFS za zgodbo "The Red Crystal Planet" (Stresa 1980). Objavljal je tudi pri dobro znanem nemškem založniku Suhrkamp (http://www.suhrkamp.de/). Čeprav je profesionalni avtor, objavlja del svojih zgodb v fanzinih in drugih brezplačnikih tudi brezplačno. Eden od njih je tudi Supernova.

Wiki: https://de.wikipedia.org/wiki/Gerd_Maximovic (nemščina)

Še dodatni podatki: http://www.isfdb.org/cgi-bin/ea.cgi?166424

Lawrence Schimel, ZDA, Španija

Lawrence Schimel se je rodil v New Yorku leta 1971 in živi v Španiji od leta 1999. Piše v španskem in angleškem jeziku in je objavil več kot 100 knjig mnogih različnih žanrov, kot avtor ali antologist, vključno CAMELOT FANTASTIC, STREETS OF BLOOD: VAMPIRE STORIES FROM NEW YORK CITY and FAIRY TALES FOR WRITERS.

Objavil je svoja dela (in prevode) v ISAAC ASIMOV'S SCIENCE FICTION MAGAZINE, STRANGE HORIZONS, PERSISTENT VISIONS in številne druge časopise. Objavil je v več kot 200 antologijah, kot so THE RANDOM HOUSE BOOK OF SCIENCE FICTION STORIES or NEIL GAIMAN'S SANDMAN: THE BOOK OF DREAMS.

Foto: Wikipedija

Na spletu: https://en.wikipedia.org/wiki/Lawrence_Schimel

Nagrade:

Leta 2002 je dobil »Rhysling Award for Best Long Science Fiction Poem« za pesem »Kako ustvariti človeka«. Lawrence je 2x dobitnik »Lambda Literary Awards«. Dobil je še številne druge nagrade za svoje delo na različnih področjih in žanrih.

Med drugim je dobil tudi »Zlato hruško za prevedeno otroško knjigo« z naslovom »Cecilija in zmaj«.

Slovenski prevodi:

  • Cecilija in zmaj
  • Boš bral knjigo z mano?
  • Spuščanje zmajev
  • Sosedje in prijatelji
  • Tak kot drugi

Milena Stojanović, Srbija

Rojena je 21.03.1988. in živi v Paračinu. Živi z očetom, dedkom in babico. Končala je osnovno šolo Momčilo Popović - Ozren, srednjo ekonomsko-trgovsko šolo v Paračinu, na koncu še fakulteto za management.

Piše zgodbe z elementi slovanske mitologije in je njen velik ljubitelj. Inspiracijo najde v glasbi, slikah in naravi. V prostem času poleg pisanja obožuje branje in igra na bas kitaro. Zadnja leta se intenzivno zanima za slovansko mitologijo in religijo, in o tem pogosto piše v svojih zgodbah, zato zanje neredko pravijo, da so kot bajke.

Njen cilj je skozi pisanje pokazati ljudem, da ni najpomembneje imeti obilje denarja, dobre avtomobile, bogastvo, temveč da obstajajo stare vrednote, na katere so vsi pozabili, na vero, poštenje, zdravje, prednike ... Milena je v Srbiji edina ženska, mlajša od 30 let, ki piše epsko fantazijo. Nadalje je edina, ki piše o slovanski mitologiji ter srednjeveški Srbiji, njenih legendah, zgodovini in dogodkih, kot tudi o pozabljenih mestih in običajih, ki so povezani na to obdobje. Mnogi bralci pravijo, da Milena zna narediti zaplet, enakovreden J. K. Rowlingovi, ki je ena od Mileninih vzornic.

Objavljenih ima preko sto zgodb na različnih straneh, zbornikih in magazinih. Zgodba "Vodenica" je objavljena v časopisu "Omaja", "Ratna vila" v posebni številki "Omaje", posvečeni 1. Svetovni vojni. Mnoge zgodbe so objavljene na straneh knjigepravac.com, konkursiregiona.net, avlija.me, kreativni-magazin.com, blacksheep.com, slovoslovlje.com, časopisu Slava, v fanzinu Arsenik, magazinu Slovoslovlje, internet magazinu Veles, posvečenem slovanski mitologiji, v številkah 15. 17. i 18. Ubiga, časopisu ki je na tamkajšnjem prostoru najbolj znan časopis za znanstveno fikcijo. Objavila je tudi v posebnih številkah črnogorskega časopisa Avlija ... Zastopana je v antologiji Đavolji prst, v organizaciji Refestikona in radija Bijelo Polje, kjer je njena zgodba našla mesto ob boku znanih avtorjev. Zastopana je tudi v Refesticonovem zborniku Makrokozma 21, z zgodbo Stazama sunca i života ter zborniku sodobnih ljubezenskih zgodb z zgodbo Prelazak, Kreativne radionice Balkan, tudi tu ob znanih pisateljih in pisateljicah.

Milena je dobitnica tretje nagrade Biblioteke Nastasijević iz Gornjega Milanovca. Na Hrvaškem in v Črni Gori je zelo brana in pogosto objavljana, v zbirki Iskopane priče, Ubiq-u, in mnogih časopisih in fanzinih, na internetu in v tiskanih izdajah...

Foto: Milenin Facebook profil.

Nagrade:

Za kratko zgodbo v kategoriji do 30 let.

Samo Petančič, Slovenija

Samo Petančič, rojen leta 1980 v Ljubljani, je avtor romana Anor Kath: Pota magov (Goga, 2007) in Anor Kath: Doba razdora (samozaložba, 2015). V preteklih letih je sodeloval na Urnih zgodbah LUD Literature ter bil leta 2014 in 2016 izbran za udeležbo na Delavnicah kratke zgodbe LUD Literature pod mentorstvom Andreja Blatnika. Leta 2015 je na 9. Klekljarskih dnevih za kratko zgodbo “Skodelica kave” prejel nagrado Bronasta čipka, leta 2016 pa za kratko zgodbo »Osebnostna rast Darka Jakliča« 2. mesto na literarnem natečaju KGD Reciklaža v Sveti trojici.

Posebno ljubezen je našel čez Kolpo, kjer se je večkrat udeležil delavnic kreativnega pisanja centra CeKaPe. Je (ne)reden obiskovalec Prebranca.

Nagrade:

Konec leta 2015 je prejel prvo nagrado Airbeletrininega natečaja za kratko zgodbo.

Tretja nagrada na 9. Klekljarskih dnevih za kratko zgodbo “Skodelica kave” (2015)

2. mesto na literarnem natečaju KGD Reciklaža v Sveti trojici (2016)

Samove povezave:

Teja Gale, Slovenija

Teja Gale je članica društva, zato ima čisto svojo spletno parcelo na tej strani.

Tejka Novšak, Slovenija

Tejka Novšak, rojena Rodošek, leta 1975 v Ljubljani, po poklicu je medicinska sestra, po desetletju dela v zdravstvu pa sta se z možem posvetila izdelavi naravne kozmetike.

Zaljubljena v naravo in vsa živa bitja, veganka in od malih nog velika ljubiteljica fikcije ter znantvene fantastike, za katero jo je navdušil oče.

Njen prvenec Lucky je izšel v zbirki "Zvezdni prah 2". Najraje piše zabavne kratke ZF zgodbe, saj je njen moto, da vsakič, ko nekomu privabiš nasmeh na lica, postane svet vsaj malo lepši.

Tihomir Jovanović – Tika

Tika je rojen 11 septembra leta 1955.

ZF je vzljubil preko Politikinega Zabavnika in Flasha Gordona, Dana Barrya idr.

Kasnije je še sam začel s pisanjem in prevajanjem ZF del.

V mladosti se je ukvarjal z igralstvom. V ZF postapokaliptični drami »Steklo« je odigral vlogo Viktorja.

Kot član Društva ljubiteljev fantastike Lazar Komarčić je uredil precej številk fanzina Emitor.

Sodeluje na regionalnih natečajih. Zgodbe ima objavljene v sledečih zbirkah: Zekon (BiH), Refestikon (Črna Gora) in Festival fantastične književnosti Pazin (Hrvaška). Nekaj zgodb je prevedeno v slovenščino, objavljene so v fanzinu Jašubeg En Jered.

Zgodbe ima objavljene tudi v Sirijusu, Galaksiji, Orbisu, Signalih, Kikindske novine, Naši tragovi, Omaja.

Sodeluje tudi pri ustvarjanju stripov, piše scenarije v sodelovanju z Dušanom Božićem

 

V vlogi prevajalca je sodeloval pri zbirka zgodb Reanimator – H.P. Lowercraft (Založba Tabernakl)

Samostojna izdaja je zbirka zgodb »Palisade i čadori«, objavljena leta 2016.

Končal je Srednjo elektrotehnično šolo Nikola Tesla in dela kot projektant pri projektiranju transformatorskih postaj v podjetju EMS  (okoli 2000 zaposlenih), kjer je urednik »Almanaha stvaralaštva radnika – Kolonada«, do zdaj je objavljeno pet številk. V almanahu so proza, poezija in likovna dela delavcev(-k) EMS-ja.

Nagrade:

Euroconu v Plovdivu leta 2004: Fanzin Emitor je dobil ESFS nagradu za najboljši fanzin.

[Na vrh]